Home > Helse > Hva er en binyre adenom?

Hva er en binyre adenom?

En adrenal adenom er en godartet, eller ikke-cancerous, tumor i binyrene, som ligger like over nyrene. Noen adrenal adenomer, kalt ikke-fungerende adrenal adenomer, ikke skiller ut hormoner, men andre gjør. Avhengig av type hormonet skilles ut av en adrenal adenom, kan tumor føre til ulike medisinske problemer hos pasienten.

binyre adenomer tendens til å ha en genetisk basis, og vanligvis bare vises hos voksne. En risiko for å utvikle en adrenal adenom øker med alderen, og ca 6% av pasientene over 60 har en adrenal adenom. Det er ikke kjent forebygging adrenal adenomer. De fleste adrenal adenomer blir oppdaget gjennom beregnes-tomografi (CT) eller magnetisk-resonance imaging (MRI) skanning av buken for urelaterte grunner.

Hvis en adrenal adenom utgivelser kortisol, kan pasienten utvikle Cushing syndrom, også kjent som hypercorticism eller hyperadrenocorticism. Cushings syndrom er preget av overskudd kortisol i blodet, og symptomene er overdreven svetting, rask vektøkning, fortynning av huden og slimhinner, og ansikts hår vekst. Pasienter med Cushings syndrom, karakteristisk nok i vekt i torso og ansikt, men ikke i beina, og utvikle pads av fett langs nakken og kravebeinet, kalles et symptom bøffel pukkel. Cushings syndrom kan også føre til ulike hudlidelser, hjertesykdommer, diabetes mellitus, høyt blodtrykk, mage lidelser, svekket sårheling, og osteoporose. Psykiske problemer blant annet søvnløshet, tap av libido, depresjon, angst og psykoser kan også resultatet.

Hvis en adrenal adenom utgivelser aldosteron, kan pasienten lide av Conn’s syndrom eller primær aldosteronisme. Conn’s Syndome årsaker natrium retensjon og hypokalsemi, eller lavt kalsiumnivå. Symptomene kan være høyt blodtrykk, muskel kramper og svakhet, og hodepine. Endelig kan en adrenal adenom skiller androgener, som fører til hyperandrogenism. Hyperandrogenism kan føre til overdreven kroppshår vekst, tap av hår vekst på hodebunnen, en fordypet stemme, kviser, økt overvekt, infertilitet, og muskelmasse. Hos kvinner, kan det også føre til at livmoren eller brystene til å krympe.

Hvis en adrenal adenom fungerer, eller frigi hormoner av noe slag, den resulterende symptomene kan behandles gjennom kirurgisk fjerning av adenomer , eller adrenalectomy. Vanligvis er adenom liten at den kan fjernes gjennom laparoskopi, hvor svulsten er utvunnet gjennom svært små snitt. Åtti prosent av adrenal adenomer er ikke-fungerende, og ikke forårsake noen skade på pasienten.

Categories: Helse Tags:
  1. January 30th, 2014 at 06:54 | #1

    Hi! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my
    good old room mate! He always kept chatting about this.
    I will forward this post to him. Pretty sure he will have a good read.
    Thanks for sharing!

  1. No trackbacks yet.