Home > Vitenskap > Hva er Albumin?

Hva er Albumin?

February 18th, 2010 Leave a comment Go to comments

Albumin er en samlebetegnelse for en type protein som er vannløselige. Tallrike typer albumin finnes over hele den naturlige verden, og to av de mest kjente eksemplene på albumin finnes i eggehviter og i menneskeblod. Albumins er en viktig klasse av proteiner, og de er av vital betydning for helse og velvære for mange organismer. Mange planter og dyr inneholder eller skiller albumin.

Et protein som er klassifisert som albumin er globular, noe som betyr at det er løselig i vann. Globular proteiner har også en omtrent sfærisk struktur. Når det kombineres med vann, albumin og andre globular proteiner danner et kolloid, en løsning som vises homogen selv om den faktisk inneholder flere stoffer. Den andre typen protein, fibrøst protein, for eksempel som finnes i musklene, er ikke vannløselig, og den har en annen grunnleggende struktur.

I menneskekroppen er albumin en viktig del av livet. Albumin i menneskekroppen transporterer essensielle fettsyrer fra fettvev, ellers kjent som fett, til muskelvev. Det bidrar også til reguleringen av osmose, bidrar til å transportere hormoner, medikamenter og andre stoffer gjennom blod. En albumin-mangel kan føre til medisinske problemer. En lege kan be om en blod albumin test for å lære mer om pasientens medisinske tilstand.

Teknisk den albumin finnes i eggehviter er mer formelt kjent som ovalbumin. Dette må ikke forveksles med albumen , som er et annet navn for eggehviter generelt. Litt mer enn halvparten av proteinet finnes i eggehviter er ovalbumin.

Ved oppvarming albumin og andre proteiner har en tendens til å koagulere. Denne egenskapen viser seg svært nyttig i matlagingen, og er en av årsakene til at eggene er så ofte brukt i baking. Proteinet hjelper bakevarer holde struktur. Den albumin i eggehviter brukes også til rensing, som det har en tendens til å fange og lagre urenheter. Eggehviter brukes til å avgrense retter som suppe, og å behandle personer med visse typer forgiftning, siden albumin binder seg til giftstoffer.

Når den er kokt, proteinene begynner å utfolde seg, recombining i en ny konfigurasjon, det også blir hvit og ugjennomsiktig. Når slått, utfolder seg i ovalbumin delvis, skaper en filmy skum som omslutter lommer av luft. Alle som har slått egg for mye er oppmerksom når proteinene blir slått for mye, brette de helt og miste strukturen. Siden albumin er fleksibel, utvides det med luft fanget inne i lommene som baker, og den vil beholde større formen og gi en lys, luftig tekstur.

Categories: Vitenskap Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.